Spotkanie Kobiet Gospodarnych powiatu mogileńskiego i żnińskiego – Warsztaty kulinarne – dzień pierwszy
Kolejna edycja warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich tym razem w powiecie mogileńskim i żnińskim. Pierwsze spotkanie odbyło się w Sucharzewie gmina Dąbrowa. W części teoretycznej warsztatów prezentację przedstawili: Ireneusz Stachowiak Prezes Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu -„Oferta finansowa WFOŚiGW w Toruniu. Dotacje i preferencyjne pożyczki”, Małgorzata Wrońska Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Mogilnie – „Wsparcie ARiMR dla KGW”, dr Kamila Kłos Zastępca Dyrektora Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka – „Gęś Biała Kołudzka®”, Andrzej Klonecki Prezes Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi – „Rolniczy Handel Detaliczny”oraz Paweł Drzażdżewski Dyrektor Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka – „EKOŁUDA – Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy – z myślą o przyszłości”.
Warsztaty to możliwość porozmawiania z przedstawicielami Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego Kołuda Wielka, Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi oraz poznania tajników hodowli, a przede wszystkim kulinarnych arkanów przygotowania smakowitej i zdrowej gęsiny.
Wielkimi krokami zbliża się święto Św. Marcina, kiedy na wielu stołach króluje gęś. Może warto pod czujnym okiem profesjonalisty nauczyć się, jak przygotować tę wymagającą potrawę, a później rozkoszować się jej wybornym smakiem?
Nieodzownym elementem spotkania jest oczywiście degustacja dań z gęsiny, ale przede wszystkim wymiana doświadczeń i rozmowy z innymi Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu mogileńskiego i powiatu żnińskiego.