Konferencja pn. „Wykorzystanie rodzimych ras owiec do produkcji wysokiej wartości produktów i potraw mięsnych”
W dniu 18 czerwca 2019 r. w naszym zakładzie odbyła się ogólnopolska konferencja popularno-naukowa n.t: „Wykorzystanie rodzimych ras owiec do produkcji wysokiej wartości produktów i potraw mięsnych” oraz II Panel Konsumencki z prezentacją i degustacją wyrobów i potraw z mięsa owiec ras rodzimych. Część konferencyjna jak i kulinarna stanowiły działania upowszechnieniowe i wdrożeniowe wyników programu BIOSTRATEG II, w ramach którego Zakład w Kołudzie uczestniczył w realizacji jednego z zadań badawczych.
W części konferencyjnej zaprezentowano film o IZ PIB ZD Kołuda Wielka oraz 9 referatów związanych z tematem konferencji. Następnie uczestnicy zwiedzili zakładową fermę doświadczalną owiec i zapoznali się z jej funkcjonowaniem.
Panel konsumencki przygotował i prezentował ekspert kulinarny Piotr Lenart uczestniczący w realizacji projektu.